Odiar les rutines

Avui he accedit per primer cop al bot oficial de la Generalitat de Catalunya sobre el coronavirus. Un bot és un programa informàtic preparat per realitzar tasques repetitives a través de internet, aquest respon a la població per whatsapp les preguntes que tingui sobre la pandèmia i com actuar en diferents situacions. Com a bona psicòloga, m’ha interessat l’apartat 4: Com gestionar les emocions. Hi havia diverses recomanacions per a nens, adolescents, adults i persones grans, en tots els casos apareix el mateix consell: estableix una rutina diària.

En el meu cas particular, sempre he fugit bastant de les rutines, la pròpia paraula té per mi una connotació negativa, emparentada amb l’avorriment. Les persones que treballen amb infants són molt fans de les rutines i sembla que les tenen integrades dins el seu ADN perquè les segueixen i en fan ostentosa apologia. Al convertir-me en mare he hagut d’anar mastegant i empassant amb penes i treballs la meva reconversió cap a rutinaire. La crisi del coronavirus ha sigut la gota que ha fet vessar el got, m’he quedat sense rutines externes i ara si que si, jo també m’he convertit en rutinista. Als meus quaranta anys, qui m’ho havia de dir, faré jo mateixa apologia de les rutines. Comencem:

Perquè em cal una rutina?

Doncs no cal, com a psicòloga us diré que escolto un gran ventall de persones, de costums i de maneres de gestionar el dia a dia, i l’únic que compta és si la persona experimenta malestar. El meu consell és que no us guieu pel que us diuen, ni pel que suposadament fan els altres, sinó per les vostres sensacions.

Us podeu beneficiar d’una rutina si teniu problemes per dormir, si us sentiu insatisfets amb la quantitat o la qualitat de les tasques que completeu durant el dia, si sentiu angoixa per la incertesa en la situació actual, si us sentiu deprimits o desanimats la majoria de dies, etc.

Com establir una rutina?

La rutina sempre ha de ser el més senzilla possible i totalment adaptada a les vostres necessitats i manera de ser. Heu de ser vosaltres mateixos que la dissenyeu, tot i que podeu buscar algú que us doni un cop de mà proposant idees, però qui s’ha de creure la rutina sou vosaltres.

El més eficaç és associar moments del dia a tipus de tasques concretes. Per exemple:

  • al matí: tasques de la llar
  • a la tarda: treballar
  • al vespre: el lleure

Sovint ja fem un munt de coses de manera regular, cal que deixeu els vostres bons hàbits com estan i que mireu quines coses no esteu fent i us provoquen malestar o quines esteu endarrerint tant que les feu emprenyats o malament al darrer moment. I aquestes tasques més conflictives les poseu en una planificació setmanal, quinzenal o mensual. Podeu anotar la planificació en un paper a la nevera, a l’agenda del mòbil o emmarcar-ho i plantar-ho a la paret.

Es tracta de resoldre els conflictes, no de intentar fer una gestió del temps mil·limètrica i perfecte. Si un dia passa alguna cosa i no es fa la tasca prevista no passa res, ja es farà la següent setmana. Si ens notem cansats o de mal humor, podem agafar-nos un dia de vacances. La rutina és una guia que ens ajuda, no un dictador que ens castiga si no complim.

Revisant la rutina

Comenceu una rutina molt bàsica, a mida que passi el temps, reviseu-la per mantenir-la viva. Canvieu el que no funciona. Afegiu una proposa concreta pel temps de lleure si us sentiu frustrats perquè no l’aprofiteu bé, per exemple:

  • dilluns: exercici
  • dimarts: escriure
  • dimecres: peli
  • dijous: llegir
  • divendres: cita al balcó
  • dissabte: pizza
  • diumenge: res de res

La base d’una bona rutina és que la viviu com a positiva. Un bon paral·lelisme seria el d’una dieta hipocalòrica per aprimar-se, com que ens fa passar gana és molt fàcil que al cap de poques setmanes o dies l’abandonem.

Ho deixo aquí, que sigui simple, si teniu consultes o dubtes em podeu escriure. Salut i ànims!

Leave a Reply

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close